Όταν έχουμε αποφασίσει να αντικαταστήσουμε τα παλιά κουφώματα του σπιτιού μας , τα πιο συνηθισμένα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα παρακάτω :
1) Τι υλικό να επιλέξω για τα κουφώματα ? Η απάντηση είναι ανάλογη με το τι είναι τα παλιά μας κουφώματα . Αν πρόκειται για ανοιγόμενα το πλέον κατάλληλο υλικό είναι το PVC . Τα κουφώματα από PVC είναι σχεδιασμένα κυρίως για ανοιγόμενες κατασκευές , στις οποίες προσφέρουν πολύ υψηλούς δείκτες μόνωσης σε συνδιασμό με πολύ καλές τιμές . Για να έχουν τα κουφώματα από αλουμίνιο ανάλογες αποδόσεις σε μόνωση , πρέπει να πάμε σε βαριά σειρά με θερμοδιακοπή που εκτινάσσει πολύ ψηλά τα κοστολόγια . Αν όμως έχουμε συρόμενες κατασκευές ( και ειδικά αν πρόκειται για χωνευτά , μέσα στον τοίχο , κουφώματα ) το αλουμίνιο αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση , αφού εξειδικεύεται σ’ αυτές τις κατασκευές .
2) Να προτιμήσω ανοιγόμενα ή συρόμενα συστήματα κουφωμάτων ? Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ανοιγόμενα κουφώματα έχουν πολύ καλύτερους δείκτες μόνωσης , απ’ ότι τα συρόμενα . Έτσι αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας , πρέπει να προτιμήσουμε τα ανοιγόμενα κουφώματα , έστω και αν μας φαίνονται πιο δύσχρηστα , λόγω των ανοιγόμενων φύλλων ( ειδικά αν μιλάμε για μικρά δωμάτια ) . Για μεγάλα ανοίγματα υπάρχουν ειδικές κατασκευές βαρέως τύπου συρομένων κουφωμάτων που κλείνουν με περιμετρικούς μηχανισμούς και μας εξασφαλίζουν άριστη στεγάνωση . Αυτά που θα πρέπει να αποφύγουμε είναι τα συρόμενα , χωνευτά κουφώματα γιατί δεν υπάρχει τρόπος να μονώσουν απολύτως εκεί που βρίσκεται το άνοιγμα των τοίχων . Στις περιπτώσεις που υπάρχει τοιχοποιία για χωνευτά , μπορούμε να κάνουμε συνδιασμό συρομένων χωνευτών παντζουριών με σίτα και εσωτερικά να βάλουμε ανοιγόμενα τζαμιλίκια , ώστε να πετύχουμε την καλύτερη μόνωση .
3) Τι κρύσταλλα να προτιμήσουμε ? Τα ενεργειακά κρύσταλλα μας εξασφαλίζουν τις καλύτερες αποδόσεις , λόγω της ειδικής επίστρωσης που έχουν στην εξωτερική επιφάνειά τους .
4) Να βάλουμε ρολά ή ανοιγόμενα παντζούρια ? Εδώ παίζει ρόλο η προσωπική αισθητική του καθενός . Επίσης , σε περιπτώσεις πολυκατοικιών πρέπει να ακολουθήσουμε τη συνολική εικόνα του κτιρίου για λόγους ομοιομορφίας . Αν πρόκειται να βάλουμε ρολά πρέπει να υπολογίσουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 17-20 cm για το κουτί του ρολού , που πρέπει να έχει προβλεφθεί στο χτίσιμο . Από οικονομικής πλευράς τα ρολά είναι πολύ οικονομικότερα από τα παντζούρια ( ειδικά όταν είναι χειροκίνητα , με ιμάντα ) .
5) Τι σίτες να επιλέξουμε ? Στα ανοιγόμενα κουφώματα , όταν πρόκειται για παράθυρα η πιο καλή λύση είναι η ρολοσίτα κάθετης κίνησης , ενώ στις μπαλκονόπορτες χρησιμοποιήται η σίτα πλισέ , που έχει οριζόντια κίνηση και έτσι δεν χρειάζεται να σκύβουμε . Στα συρόμενα κουφώματα πιο κατάλληλες είναι οι συρόμενες σίτες .
6) Θα υπάρχουν μερεμέτια , μετά την αντικατάσταση των κουφωμάτων ? Όταν τα παλιά μας κουφώματα είναι ξύλινα ή σιδερένια , τότε συνήθως έχουμε κάποια μερεμέτια επειδή τα κουφώματα είναι στερεωμένα μέσα στους τοίχους και κατά την αποξήλωση έχουμε πάντα σπάσιμο σοβάδων , ειδικά αν αυτοί είναι διαβρωμένοι με τον καιρό . Μετά την τοποθέτηση των νέων κουφωμάτων θα χρειαστούν τα σημεία αυτά στοκάρισμα και βάψιμο . Αντίθετα , όταν έχουμε παλιά κουφώματα από αλουμίνιο, η αποξήλωση είναι πολύ πιο εύκολη γιατί αυτά είναι βιδωμένα και έτσι αφαιρούνται χωρίς ζημιές στους τοίχους .